Nc’Nean 100% Organic Single Malt
In april 2017 is Nc’Nean begonnen met distilleren van hun eerste whisky. 65% Van de spirit heeft bijna 3,5 jaar gelegen op STR Red Wine casks (vaten die na het eerste gebruik van binnen geschaafd, getoast en re-charred zijn); de andere 35% heeft de rijping doorgebracht op ex-bourbon vaten. Eind augustus 2020 zijn alle 14 vaten samengevoegd en is in een oplage van 5.040 flessen de eerste officiële release gebotteld op een sterkte van 46%; uiteraard non-chill filtered en natural colour.
De whisky is gemaakt van biologische Schotse gerst waarvan de natuurlijke gisten en rijke bodems bijdragen aan een diepe smaak. Door de lange fermentatie (tot 114 uur) en distillatie worden de delicate, fruitige smaken geaccentueerd. Elke fles is biologisch gecertificeerd en gemaakt in de 100% duurzame distilleerderij en gebotteld in een 100% gerecyclede glazen fles.
Speels, zoet en fruitig. Nectarines/perziken, met tonen van gele appel. Op de achtergrond is er een grasachtige laag. Een gekonfijte noot en sinaasappelschil. Ook zachte geurige aroma’s, zoals honing en licht floraal eiken.
Lich zoet met duidelijke jonge tonen en een grote citroenachtige kant met munt. Een helder lentekarakter, soepel en eenvoudig. Dan krijg je de gebruikelijke verkoolde eikenhouten noot van een STR-vat, met anijs, zoethout en piment.
Middelmatig, niet te lang, maar nog steeds zoet, moutig en fruitig.


